top of page

ZEVENTIEN

 

Ik zeg het niet gauw, en eigenlijk ook niet graag want het schept maar verwachtingen- maar ik heb het gevoel met een fantastisch nieuw Kayak album bezig te zijn. Overmoedig? Gevaarlijk? Misschien. De mensen die mij kennen weten dat ik niet gauw hoog van de toren zal blazen. Dat doe ik ook nu niet- ik heb er alleen een uitermate goed gevoel over en omdat ik hoop dat de nieuwe CD eindelijk weer eens wat aandacht zal krijgen, zal ik niets achterwege laten om dat aan de buitenwereld te laten weten.

En om eerlijk te zijn: het was wel weer eens nodig. Het zal niemand verbazen als ik zeg dat de periode-Cleopatra niet de vrolijkste was in de historie van Kayak. Een, vind ik nog altijd, prachtig project dat door verschillende oorzaken voortijdig aan zijn einde kwam. Twee-en-een half jaar hebben we ons uit de naad gewerkt en als je dan ziet wat er uiteindelijk van is terechtgekomen- nee, dat zet je wel weer even met beide benen op de grond. Sterker nog, ik heb zelden zo getwijfeld of ik nog wel verder wilde met Kayak als direct na de laatste tournee. En dat zegt wel iets voor iemand die nogal moeite heeft met het vinden van het woord 'opgeven' in zijn woordenboek.

Waarom komt er nu dan toch weer een nieuw album? Ik zal het proberen uit te leggen. Als ik inderdaad was gestopt met de band, zou dat toch een onwaardig einde betekenen van Kayak en alles waar die naam ooit voor stond- en muzikaal nog steeds staat. Dat het ooit eens ophoudt, ja natuurlijk, zelfs de Rolling Stones moeten er ooit aan geloven. En nee, een nummer-1 album zoals in 1979, en een grote single-hit zoals Ruthless Queen, dat zal misschien niet meer gebeuren. Het hoeft ook niet, hoewel ik het natuurlijk niet érg zou vinden (ik hoor het Pim nog zeggen: that's the biggest understatement ever since Noah said: "it looks like rain!"…). Maar dat is niet waarvoor ik het allemaal doe. En nooit gedaan heb, trouwens.

Toen ik eenmaal had besloten dat dat Kayak zó niet zou eindigen, en er dus nog minimaal één album moest gaan komen, ging de creatieve kraan weer als vanouds open. De nummers lagen- zo leek het- al stiekem op de loer, maar zochten gewoon een excuus om tevoorschijn te komen. Voor ik het wist (nou ja) was er ruim een uur aan nieuw materiaal, en moest ik alweer schrappen.

Maar even voor de goede orde: ik doe het niet alleen, he. Gelukkig heb ik een meedenkende, participerende vrouw die er in bleef geloven toen ik haar liet weten dat ik toch verder wilde met Kayak- hoewel ze er na het vorige project, waar ook zij zich met ziel en zaligheid op had gestort, net zo doorheen zat als ik. Irene keek wel even verbaasd, want het K-woord was al in geen maanden gevallen in huize Scherpenzeel.

Die beslissing betekende niet alleen weer het nodige schrijfwerk, maar ook het maken van keuzes. Een dikke streep onder het verleden zetten, hoe moeilijk dat persoonlijk soms ook kan zijn. Anderen hadden die keuze ook gemaakt, die streep ook gezet, dus waarom ik niet. Dat hield in: nieuwe muzikanten, en een nieuw boekingskantoor (annex management). Rob Palmen van Glassville Music, die ik in 2015 ontmoette tijdens een tournee met Camel) gaat die taak op zich nemen en zich inzetten voor het boeken en organiseren van nieuwe concerten.

Er komen veel vragen op me af. Wie gaan er meedoen? Wordt het weer een concept album?

Wat dat laatste betreft: nee, het wordt geen concept album. Het valt me op hoe licht sommige mensen daarover denken. Ze hebben werkelijk geen idee wat het maken van zoiets, op onze manier, inhoudt. Welk (weliswaar leuk, maar tijd- en energievretend en voornamelijk onbetaald) werk daar aan vast zit. Beste mensen, we zijn nog aan het uithijgen van 'Cleopatra', dus nee, nu-even-niet. Maar het wordt wel een uiterst gevarieerd 'gewoon' album met een aantal lange uitschieters van, jawel, gemiddeld tien minuten, waarbij we ook niet bepaald over één nacht ijs gaan.

Over die nieuwe band, wie er allemaal mee gaan doen en hoe, een andere keer. Voorlopig gaan we in alle rust en volle concentratie een nieuw album opnemen. Kortom: het bootje slaat wel eens om, maar weigert voorlopig te zinken. U bent nog niet van Kayak af.

bottom of page